Abort, en mänsklig rättighet eller mord?

I brist på idéer till mina tidsinställda inlägg så bjuder jag på min senaste svenska uppsats.

Enligt en undersökning som socialstyrelsen har gjort så görs det mellan 35 000 - 38 000 aborter per år i Sverige.

Den vanligaste orsaken till att man gör en abort är för att man råkat ut för en oönskad graviditet. Några andra vanliga orsaker till att kvinnor gör abort är för att de tycker att de är för unga eller för att de inte har någon möjlighet att ta hand om barnet när det väl är fött.

Vissa tycker att aborter är dåliga, andra tycker att de borde förbjudas. Jag håller inte alls med de människorna. Jag tycker att abort är en mänsklig rättighet, något som alla borde få göra. Som tur är säger Sveriges abortlag detsamma. Alla har rätt att göra en abort upp till vecka arton. Efter vecka arton så måste socialstyrelsen ge tillstånd för att man ska få göra en så pass sen abort. Ett sådant skäl kan till exempel vara att personen är väldigt ung, har problem med alkohol eller droger eller för att fostret har någon sorts missbildning. Tyvärr har inte alla länder det lika bra som i Sverige.

I två tredjedelar av världen så är aborter förbjudna. Jag har hört talas om kvinnor som bott i andra länder och blivit nekade att göra abort och då tagit saken i egna händer. Vissa har tagit råttgift för att döda fostret medans andra har använt galgar och virknålar för att skrapa bort fostret. Bara därför så dör ett flertal kvinnor på grund av illegala aborter. Bara för att andra länder inte accepterar mänskliga rättigheter.

______________________________________________________________________________________

Det var ungefär så här som min uppsats såg ut, kommer inte ihåg exakt men något liknande var det i alla fall. Abort är ju ett så pass stort ämne och det finns ju riktigt mycket att säga. Om man vill kan man ju spinna vidare den här tråden hur långt som helst. Ni förstår säkert vad jag tycker om aborter - att det är något som behöver finnas - men nu undrar jag...

Vad tycker egentligen ni om aborter? Är det bra eller dåligt?